How to: onderhoud outdoor gear

Geen idee waar te beginnen met het onderhouden van je outdoor gear? In deze blog geef ik je per materiaalgroep een idee hoe je dit het beste kan onderhouden en met welke producten. Onderhoud kan al gauw een overweldigend lang verhaal worden, maar eigenlijk is het vrij simpel; hou je aan de wasvoorschriften, gebruik de juiste producten en neem er even de tijd voor. Dan is het lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Waarom dit belangrijk is? Met goed onderhoud heb je langer plezier van je uitrusting, ben je beter beschermt tegen de elementen, en hoef je minder vaak vervanging te kopen. Dit is beter voor jou, het milieu en je portemonnee.

Uiteraard zijn er veel verschillende producten op de markt, aangezien ik zelf altijd Nikwax gebruik worden alleen die in dit artikel genoemd.

Onderhoud je waterdichte kleding (hardshell)

Om het ademend vermogen van je waterdichte kleding te behouden is het belangrijk ook deze items te wassen. Hoe vaak is afhankelijk van je gebruik, maar was bijvoorbeeld een jas in ieder geval een paar keer per jaar. Doe dit dus niet alleen wanneer het item zichtbaar vies is. Zweet zie je niet maar kan wel van binnenuit het item verstoppen en aantasten. Gebruik voor het schoonmaken een technisch wasmiddel, dit tast de waterafstotende laag van het item niet aan en laat geen (zeep)resten achter die juist water aantrekken. Parelt water niet meer van het item af maar zuigt de stof het op? Dan is het tijd om te impregneren. Impregneren hoeft dus niet even vaak als het wassen.

Nikwax Tech Wash en TX.Direct  Wash-in zijn eenvoudig in de wasmachine te gebruiken. Draai eerst een wasprogramma met Tech Wash om de kleding te reinigen en draai vervolgens een wasprogramma met TX.Direct Wash-in om de kleding te impregneren. Gebruik eventueel de TX.Direct spray om specifieke plekken die sneller slijten extra te behandelen.

Heb je een 3-in-1 jas? Haal dan de binnen jas los en was ze als aparte kledingstukken. De binnen jas hoeft uiteraard niet geïmpregneerd te worden, daar is de buiten jas voor. Is de binnen jas met dons gevuld? Zie dan de instructies voor dons producten.  

Te gebruiken producten: Nikwax Tech Wash / TX.Direct Wash-in / TX.Direct Spray-on
(op ieder Nikwax product staan eenvoudige instructies die je stap-voor-stap kunt volgen)

Wassen van je donsjas (/slaapzak)

Door je dons producten te wassen herstel je de isolerende werking van het dons. Gebruik hiervoor wel een specifiek dons wasmiddel en hou je aan de wasvoorschriften op het label in je kleding / slaapzak. Dons jassen kunnen vaak met een machine was worden gedaan. Gebruik bij het wassen een aantal tennisballen om het dons los te schudden. Drogen kan vaak ook in de machine. Gebruik ook hier weer een aantal tennisballen om het dons op te kloppen. Geen droger? Je kan de jas ook aan de lucht laten drogen. Leg de jas op een groot rek. Hang het dus niet op maar leg het horizontaal neer. Draai vervolgens regelmatig om en klop het dons daarbij ook steeds een beetje los.

Uiteraard kan je dons slaapzakken ook zelf wassen, maar hier moet je wasmachine wel groot genoeg voor zijn. Eventueel kan het ook met de hand in een badkuip. Voor het drogen geld hetzelfde als voor een dons jas. Hou er rekening mee dat een natte slaapzak vrij zwaar kan worden. Trek een slaapzak daarom nooit aan de buitentijk omhoog (om beschadiging aan de schotjes te voorkomen), maar met je handen onder de slaapzak.

Te gebruiken producten: Nikwax Down Wash Direct

Wandelschoenen onderhouden

Voor het onderhoud van schoenen is er een verschil tussen 3 typen schoenen; schoenen van glad leer, schoenen van Nubuck/Suède of een combinatie van leer en stof, en als laatste volledig synthetische schoenen. Schoenen van glad leer kun je het beste behandelen met wax. Hiermee voedt je het leer en maak je ze ook weer water afstotend. Schoenen van Nubuck/Suède leer kan je zowel met wax als met spray behandelen. Spray veranderd het uiterlijk van de schoen minder, maar voedt het leer ook minder. Schoenen gemaakt van een combinatie van leer en stof kun je opnieuw impregneren met een spray. Leren delen van de schoen kun je eventueel ook met wax behandelen. Volledig synthetische schoenen vergen iets minder onderhoud dan leer en kun je simpelweg opnieuw impregneren met een spray.

Let verder even op de volgende punten:

  • Was na een wandeling de modder van je schoenen, daarmee voorkom je dat de modder bij het drogen het leer uitdroogt.
  • Haal zooltjes en veters uit de schoenen en maak de schoenen goed schoon voor je ze gaat behandelen. Zowel de wax als de spray werken op natte en droge schoenen.
  • Wax maakt het uiterlijk van de schoen donkerder en gladder, maar voedt het leer wel beter dan een spray. Voor glad leer is dat geen enkel probleem, maar schoenen van Nubuck/Suède veranderen hierdoor wel degelijk van uiterlijk. Stel jezelf hierbij dus de vraag waar je meer waarde aan hecht, het uiterlijk van de schoen of de gezondheid van het leer?
  • Heb je schoenen met Gore-tex? Spoel dan ook af en toe de binnenkant van de schoenen om zweet en vuil uit het Gore-tex te wassen. Dit verbetert het ademend vermogen.

Te gebruiken producten: Nikwax Waterproofing Wax for Leather / Fabric & Leather Spray

Onderhoud van tenten (en overige uitrusting)

Heb jij er ooit bij stil gestaan dat UV-straling de kwaliteit van je tentdoek aantast? Met de juiste behandeling verdubbel je de levensduur van de stof door het verminderen van UV-schade.

Zet je tent op en maak deze eerst goed schoon (bijvoorbeeld met Nikwax Tech Wash of Tent & Gear SolarWash). Breng vervolgens Tent & Gear Solarproof aan. Breng gelijkmatig aan en verwijder overtollig opgebracht materiaal. Met deze behandeling bescherm je de tent niet alleen tegen UV-schade maar onderhoudt je ook de waterafstotende eigenschappen. Doe dit bijvoorbeeld ook voor je rugzakken, dekzeilen, zonneschermen, cameratassen en fietstassen.

Te gebruiken producten: Nikwax Tent & Gear Solarproof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.