Duurzame outdoor kleding kopen (5 tips)

Wil jij graag duurzame outdoor kleding kopen, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dat begrijp ik helemaal. Als je de reclames moet geloven is bijna alles al duurzaam en als je je er eenmaal in gaat verdiepen lijkt ineens niks meer duurzaam. Om je hier een beetje bij te helpen deel ik hieronder 5 tips voor het maken van een bewustere keuze bij het kopen van je nieuwe outdoor kleding.

Tip 1: heb je het echt nodig?

Misschien een beetje een open deur en toch gaan we hier onbedoeld vaak aan voorbij. De duurzaamste producten zijn simpelweg degene die niet geproduceerd hoeven te worden. Dus voordat je overgaat tot aankoop; stel jezelf de vraag of je het echt nodig hebt of dat je nog prima wat avonturen kan beleven met je huidige uitrusting?

duurzame outdoor gear kopen - heb je het echt nodig?

Tip 2: bepaal wat voor jou belangrijk is

Ieder nadeel heeft z’n voordeel, of was het andersom? Hoe dan ook er zijn altijd meerdere kanten van de medaille. Dit betekent dat het haast onmogelijk is om objectief te zeggen wat de meest duurzame keuze is. Of je bijvoorbeeld beter een trui van wol of polyester kan dragen is afhankelijk van wat voor jou belangrijk is. Wolproductie heeft namelijk een grotere klimaatimpact dan polyester, maar wol is wel hernieuwbaar en laat geen microplastics in het milieu achter. Dit is niet bedoeld om je te ontmoedigen, maar het is wel goed om hier realistisch in te zijn. Dus denk er eens over na; wat vind jij echt belangrijk?

Tip 3: de duurzame(re) variant

Gelukkig is in sommige gevallen het één wel duidelijk beter dan het andere. Kies zoveel mogelijk voor gerecycled materiaal, bijvoorbeeld gerecycled polyester in plaats van nieuw polyester. Op zoek naar iets van wol of dons? Let erop dat deze verantwoord zijn. Katoen koop je het beste biologisch. Daarnaast is bijvoorbeeld Tencel ook een steeds meer voorkomende en duurzame stof. Als laatste; let er bij het kopen van een regenjas op dat deze PFC-vrij is.

Om het je makkelijker te maken hier bewust voor te kiezen kun je kijken naar of een merk beschikt over bepaalde keurmerken of certificeringen. Veel voorkomende certificeringen op het gebied van verantwoorde dons en wol zijn de Responsible Down Standerd en de Responsible Wool Standerd. Op het gebied van milieu impact en gebruik van chemicaliën in het productieproces kun je kijken naar Bluesign. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die zich aansluiten als Certified B Corporation. B Corporations geloven in het idee dat bedrijven gebruikt kunnen worden voor het maken van een positieve impact.

Niet alle bedrijven zijn aangesloten bij deze keurmerken. Aansluiten bij een keurmerk kost namelijk geld en het is niet altijd nodig. Deze kosten kunnen vooral voor kleine bedrijven een drempel zijn. Dit compenseren ze vaak met transparantie. Door bijvoorbeeld complete lijsten met hun toeleveranciers en fabrikanten te publiceren. Vaak staat er op de website dan ook concrete uitleg over hoe zij omgaan met mens, dier, en milieu. Let hierbij wel op hoe specifiek iets omschreven wordt. Algemene termen als ‘wij zetten ons in voor …’ zonder vervolgens te vertellen wat ze precies doen natuurlijk geen uitleg.

Tip 4: eerlijke productie

Uitbuiting en moderne slavernij komen helaas nog steeds voor. Iedere keer dat jij je afvraagt ‘hoe kan zoiets eigenlijk zo goedkoop?’ dan betaald iemand anders daarvoor de prijs. Check daarom voordat je iets koopt waar en onder welke omstandigheden iets is geproduceerd. Als een merk mensenlevens serieus neemt zullen ze hier eerlijk over communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of een bedrijf is aangesloten bij de Fair Wear Foundation, Fair Trade Certified of Fair Labor Association. Ook zijn er merken die bewust in Europa produceren zodat je zeker weet dat alles volgens EU standaarden gebeurt.

Tip 5: investeer in kwaliteit

De laatste tip is wederom zo’n inkoppertje, maar daarom niet minder belangrijk. De duurzaamste producten zijn nou eenmaal degene die niet gemaakt hoeven te worden. Als je iets nieuws gaat kopen is het daarom belangrijk om te investeren in materiaal van hoge kwaliteit. De aankoopprijs hiervan is misschien hoger dan je gewend bent, maar als je er vervolgens jaren plezier van hebt valt de ‘prijs per gebruik’ vaak enorm mee. Om de paar seizoenen iets nieuws kopen is namelijk ongemerkt ook vrij prijzig en enorm belastend voor het milieu. Kwalitatief betere merken bieden vaak ook betere garantie. Sommige merken bieden zelfs levenslange garantie. Ondanks dat hier vaak wat kleine lettertjes bij zitten geeft het wel aan dat ze achter de kwaliteit van hun producten staan. Op die manier heb jij gegarandeerd langer plezier van je nieuwe outdoor kleding.

Over duurzaamheid valt heel veel meer te zeggen, maar dat maakt het vaak ook onnodig complex. Ik hoop dat bovenstaande tips je een paar handvatten geven waar je op kan letten als je nieuwe duurzame outdoor kleding gaat kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.