Outdoor maaltijden van Firepot in eco-verpakking

De standaard pouch waarin we de outdoor maaltijden koken is algemeen bekend. Firepot brengt daar verandering in met hun nieuwe eco-verpakking. In deze blog vertel ik je meer over Firepot, de nieuwe verpakking en uiteraard of het ook lekker is.

Firepot is opgericht in 2017 en doet vanaf het begin af aan alles met een duurzame insteek. Zo wordt vlees en groenten zoveel mogelijk lokaal verkregen, zijn de maaltijden palmolie vrij, en worden er geen kunstmatige toevoegingen gebruikt. Daarnaast biedt Firepot ook veganistische outdoor maaltijden aan.

Firepot outdoor maaltijden in eco-verpakking (links) en reguliere verpakking

Outdoor maaltijden in eco-verpakking

Voor outdoor maaltijden wordt normaliter een verpakking gebruikt die is gemaakt van een aluminium laagje tussen 2 laagjes plastic. Dit maakt deze verpakkingen waterdicht en zorgt ervoor dat je de maaltijd eenvoudig in de pouch kan koken. Deze samenstelling zorgt er echter ook voor dat de verpakkingen niet recyclebaar zijn. Daarnaast worden deze verpakkingen gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen en dragen ze potentieel bij aan het groeiende plastic probleem. De eco-verpakking is daarentegen gemaakt van plantaardige grondstoffen, een stuk milieuvriendelijker dus. Dit betekent echter ook dat je de maaltijd in een pannetje moet koken in plaats van in de pouch. Een eco-verpakking waarin je ook de maaltijd kunt bereiden blijft nog even toekomstmuziek.

Firepot maaltijden in eco-verpakking kook je in je pannetje.

Waar laat je deze eco-verpakking?

Het is belangrijk om te benoemen dat deze verpakking geen oplossing is voor zwerfafval aangezien er nog steeds bepaalde condities nodig zijn (in een composthoop of industriële installatie) om deze verpakking te laten afbreken. Neem ook dit afval dus netjes mee terug! Officieel is de eco-verpakking composteerbaar. Milieu Centraal raadt echter aan om biologisch afbreekbare verpakkingen niet in je GFT-bak te gooien, maar bij het restafval. Dit komt omdat dergelijke verpakkingen niet bijdragen aan de kwaliteit van het compost en het vooral tot verwarring kan leiden in het verwerkingsproces. Ondanks dat de eco-verpakkingen van Firepot 100% plantaardig en gecertificeerd voor eigen composthoop of industriële verwerking zijn is het dus nog steeds het beste deze bij het restafval te doen. Zelfs als ze in het restafval terecht komen en verbrand worden heeft deze verpakking milieuvoordelen ten opzichte van reguliere verpakkingen aangezien er bij verbranding geen giftige stoffen vrijkomen.

Firepot geeft aan dat deze nieuwe verpakkingen op zichzelf niet de oplossing zijn voor het plastic probleem. Wel bieden ze hiermee een natuurlijk alternatief voor wegwerpplastic en willen ze bijdragen aan een gedragsverandering richting bewustere productie en consumptie.

En, zijn de Firepot maaltijden ook lekker?

Ik zou het bijna vergeten, maar deze vraag is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Iets kan nog zo goed bedacht zijn, maar als het niet werkt dan heb je er niet veel aan.  Gelukkig zijn de maaltijden wel degelijk lekker! Ik heb ook al regelmatig maaltijden van Adventure Food gegeten, maar ik moet zeggen dat deze van Firepot toch echt een stuk smaakvoller zijn.

Benieuwd geworden naar de maaltijden van Firepot? Ze zijn onder andere te krijgen bij StartHiking.nl

2 reacties op “Outdoor maaltijden van Firepot in eco-verpakking”

  1. Ik wist niet dat ze ook eco verpakkingen hadden! Supernice! En die porcini variant is inderdaad erg lekker, heb ik tijdens de Great Glen Way gegeten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.