5 toffe trails in Europa die je met de trein kunt bereiken

Wie denkt aan mooie hiking trails, denkt al gauw aan de Pacific Crest Trail, IJsland, of andere langeafstandspaden die zo ver weg liggen, dat je al gauw op het vliegtuig stapt om ze te kunnen wandelen. Zonde! Wandelen is een superduurzame manier van vakantie vieren, maar dat vliegtuig verpest het duurzame karakter natuurlijk behoorlijk. Daarom in deze blogpost 5 toffe trails die je gewoon met de trein of bus kunt bereiken.

Deze gastblog is geschreven door Charlotte Bax.

Ook al woon ik zelf in Hengelo, lekker dicht bij de Duitse grens, ik reken alle treintijden vanaf Utrecht. Want voor hetzelfde geld woon jij in de Randstad (lekker makkelijk met de Eurostar naar London) of helemaal in Groningen (dan duurt alles gewoon lang, niks aan te doen 😉 ).

1 – Roots Langste Natuurpad

456 km (oudere edities 459 km)

Natuurlijk beginnen we met een prachtige trail in Nederland: Het Roots Langste Natuurpad van Nederland. Dit is geen officiële nationale langeafstandswandeling met rood-witte markering, maar een pad dat uitgestippeld is door Roots, een van Nederlands grootste natuurmagazines. Het Roots Langste Natuurpad begint in Delfzijl en eindigt net onder Goirle. Met dik 70% onverharde paden die door zoveel mogelijk natuurgebieden lopen, is dit met recht een écht natuurpad.

Utrecht – Delfzijl: 2,5 uur met de trein
Goirle – Utrecht: 3 uur met de trein

Het routeboekje kun je kopen via de Roots webshop of De Zwerver. Je reis kun je lekker makkelijk plannen met 9292.

2 – West Highland Way (+ Great Glen Way)

154 km (+ 127 km)

In mijn ogen één van de meest laagdrempelige langeafstandswandelingen in Europa. Je kunt hem precies zo inrichten als je wilt: kamperend met backpack, in hotels en B&B’s met alleen een dagrugzak, en er is zelfs bagagetransport zodat je superlicht kunt lopen. Deze trail begint in Milngavie, vlak boven Glasgow, en eindigt in Fort William. Diehards kunnen in Fort William direct overstappen op de Great Glen Way naar Inverness. Deze route is iets korter en vlakker, maar wel met grotere afstanden tussen dorpen.

Heenreis
Utrecht – London: Eurostar, 5-6 uur
London – Glasgow: Caledonian Sleeper, 7,5 uur
Glasgow – Milngavie: Scotrail, 0,5 uur of lopen (16 km)

Terugreis
Fort William of Inverness – London: Caledonian Sleeper, 11-12 uur
London – Utrecht: Eurostar, 5-6 uur

Ik kan de Trailblazer wandelgids van harte aanbevelen, te koop via De Zwerver. Je treintickets kun je boeken via NS International (tot London), Caledonian Sleeper en Scotrail. Voor het laatste stukje naar Milngavie kun je ook gewoon op station Glasgow een kaartje uit een automaat trekken. Extra tip; lange-afstandsbussen in de UK zijn soms flink goedkoper dan de trein, zeker als je ze vroeg boekt. Bussen kunnen geboekt worden bij Citylink.

3 – Rheinsteig

310km

Ik ben er al meerdere keren met de trein doorheen gereden, maar de wandelroute door het mooiste stukje Rijndal staat ook hoog op mijn wishlist. Dit deel van het Rijndal is met recht een UNESCO World Heritage Site en ook door Lonely Planet bestempeld als één van de mooiste treintrajecten ter wereld. Kan ik volledig beamen! Deze wandelroute start in Bonn en eindigt in Wiesbaden, vlakbij Mainz. Met de trein kom je supermakkelijk en behoorlijk goedkoop in Duitsland. Staat wel weer tegenover dat deze route wat lastiger te kamperen is, en je dus meer geld moet steken in overnachtingen.

Utrecht – Bonn: 5-6 uur
Wiesbaden – Utrecht: 8 uur

Tickets kun je boeken via NS International. Als wandelgids raad ik Hikeline aan.

4 – Twentepad

90 km

De eerste langeafstandsroute die ik liep: een streekpad van 90 kilometer in mijn eigen “achtertuin” Twente. Dit is een laagdrempelig rondje vanaf Almelo door prachtige natuurgebiedjes en boerenland. Je komt door stadjes als Ootmarsum en Oldenzaal, en ook tik je de Duitse grnes even aan. Leuk om al die grensstenen te zien!

Utrecht – Almelo: 1,5 uur

De officiële wandelgids kun je kopen in de webshop van Wandelnet of bij De Zwerver.

5 – Pennine Way

431 km

Tot slot nog een van de spectaculairste wandelroutes van Engeland, en zelfs de eerste National Trail. Je begint direct al met een zware, avontuurlijke etappe over Kinder Scout, maar geef niet op, it’s worth it! De Pennine Way loopt vanaf het dorpje Edale door meerdere aaneengesloten grote natuurgebieden naar Kirk Yetholm. Edale heeft een treinstation, maar Kirk Yetholm niet – ach, dat betekent simpelweg meer avontuur, toch?

Heenreis
Utrecht – London: Eurostar, 5-6 uur
London – Edale: 3 uur

Terugreis
Kirk Yetholm – Berwick-upon-Tweed: bus 81 naar Kelso en dan bus 67 naar Berwick, 2,5 uur (advies van The Pennine Way Association)
Berwick-upon-Tweed – London: 4 uur
London – Utrecht: Eurostar, 5-6 uur

Eurostar tickets kun je boeken via NS International, tickets voor Engelse treinen kun je boeken via National Rail of gewoon bij een automaat op het station kopen. Buskaartjes koop je gewoon bij de chauffeur en kosten bijna niks. Zorg wel dat je contant geld op zak hebt.

Net als de WHW kun je voor de Pennine Way een Trailblazer wandelgids kopen bij De Zwerver.

Hopelijk ben je net als ik enorm geïnspireerd door deze toffe duurzame reistips van Charlotte. Heel veel mooie groene avonturen gewenst!


Over Charlotte

Charlotte Bax is een Hobbit met een laptop. Aan de ene kant zijn duurzaamheid en natuurbeleving twee rode draden in haar leven, waar ze uitgebreid over blogt op haar ecoblog Ecohobbit.nl. Aan de andere kant heeft ze een onderneming als webdesigner, waar ze ook zoveel mogelijk aanstuurt op duurzaam ondernemen. Het is haar droom om uiteindelijk een duurzame digital nomad te worden, en te laten zien dat je ook zonder te vliegen een avontuurlijk leven kunt leiden.

Fotocredits
Reisfoto’s: Charlotte Bax & Paul van der Plas
Portret: Orkarin Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.