Help mee tegen uitbuiting

Kleding heeft een grote impact op het milieu. Ook onze outdoor kleding heeft een verborgen impact op het milieu. Helaas is er nog een groot probleem: uitbuiting van mensen in lagelonenlanden is aan de orde van de dag. Is dit bericht nu al te deprimerend? Scroll dan door naar beneden en draag in minder dan 2 minuten jouw steentje bij aan de oplossing!

Goedkoop produceren

Kleding wordt voornamelijk gemaakt in lagelonenlanden. Dit zijn met name Aziatische landen waar de minimumlonen aanzienlijk lager liggen dan in Nederland. Daarnaast is er in dit soort landen veelal geen controle op dingen als veiligheid en arbeidsomstandigheden wat tot verschrikkelijke situaties leidt. Bekendste voorbeeld hiervan is de Rana Plaza ramp. De prijs van onze goedkope kleding wordt betaald door mensen in kwetsbare situaties die geen kant op kunnen.

Leefbaar loon is heel gewoon

Althans, dat zou het moeten zijn. De minimumlonen liggen in de lagelonenlanden echter zo laag dat veel mensen zich uit de naad moeten werken en vervolgens niet eens in de basisbehoeften – eten, drinken, dak boven je hoofd, gezondheidszorg – kunnen voorzien. Vaak leven fabrieksarbeiders dan ook in erbarmelijke omstandigheden.

Verhef je stem tegen uitbuiting!

Onlangs is de ‘Good clothes, Fair Pay’ campagne van start gegaan. Dit is een burgerinitiatief – onder andere door ASN bank en Fair Wear Foundation – om middels Europese wetgeving kledingbedrijven te dwingen een leefbaarloon te betalen. Want zeg nou zelf: als je businessmodel gebouwd is op moderne slavernij dan verdien je het toch niet om te bestaan. Er zijn in totaal 1 miljoen handtekeningen nodig van EU-burgers om het wetsvoorstel besproken te krijgen bij de Europese Comissie.

Ik heb getekend! Jij ook?

Teken hier: https://www.goodclothesfairpay.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.