De meest eerlijke outdoor merken

In de vorige blog schreef ik over arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en de roep om een leefbaar loon. Gelukkig zijn er ook outdoor merken die zich hier wel actief voor inzetten. Dat verdient natuurlijk ook aandacht! Daarom zet ik vandaag de meest eerlijke outdoor merken – aangesloten bij de Fair Wear Foundation – in het zonnetje.

Wat is de Fair Wear Foundation?

De Fair Wear Foundation (FWF) is een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet om de arbeidsomstandigheden van medewerkers in de textielindustrie te verbeteren. Zij werken hiervoor samen met kledingmerken, fabrieken, vakbonden, NGOs en overheden. FWF is actief in 11 productielanden in Azië, Afrika en Europa en er zijn inmiddels 148 merken aangesloten.

Wat doet de Fair Wear Foundation?

Ieder jaar voert FWF een performance check uit bij alle leden. Hierbij letten ze op de volgende 8 hoofdonderdelen:

  1. Geen dwangarbeid
  2. Vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen (/vakbonden)
  3. Geen discriminatie
  4. Geen kinderarbeid
  5. Betaling van een leefbaar loon
  6. Redelijke werktijden
  7. Veilige en gezonde werkomstandigheden
  8. Juridisch bindend dienstverband

Dit zijn stuk voor stuk zaken die wij in Nederland heel normaal vinden. In veel lagelonenlanden is dit helaas absoluut niet het geval en werken veel mensen in situaties die moderne slavernij genoemd wordt. Het is dan ook belangrijk dat wij bewust kiezen voor merken die mensenrechten wel respecteren. Gelukkig zijn er ook heel wat outdoor merken aangesloten bij Fair Wear.

Eerlijke outdoor merken

Afhankelijk van hun prestaties krijgen de merken het label ‘leader, ‘good’ of ‘needs improvement’. In de categorie ‘good’ vallen alle bedrijven die zich actief inzetten om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. De ‘leader’ status is voor bedrijven die hierin uitblinken en het bovengemiddeld goed doen. De volgende elf outdoor merken hebben een ‘leader’ status:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.