Wildkamperen in Nederland

Of nouja… bijna dan. Er gaat niks boven je tent of tarp opzetten midden in de natuur. Helaas is wildkamperen in Nederland verboden. Naast dat er in ons dichtbevolkte land goede redenen zijn om dit niet te doen, slaap ik sowieso wat onrustig bij het idee gewekt te worden door een boswachter 😉 Gelukkig zijn er ook in Nederland mooie alternatieven, waardoor je toch een beetje kan “wildkamperen”.

Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC)

De NTKC is een vereniging die overal door het land verschillende terreinen heeft midden in de natuur. De terreinen hebben allemaal een verschillend karakter en passen goed in het landschap. Om gebruik te mogen maken van de terreinen wordt je lid van de NTKC. De terreinen variëren nogal wat betreft voorzieningen, sommige hebben inmiddels zelfs een warme douche terwijl andere slechts een primitief toilet hebben. Voor het echte wildkampeer gevoel raad ik het terrein nabij Ugchelen aan! Persoonlijk ben ik pas op 4 van de 20 terreinen geweest, maar de rest staat absoluut op mijn lijstje. Een ideale optie voor een microavontuur.

Wildkamperen langs het Twentepad

Het fenomeen ‘paalkamperen’ is een aantal jaar geleden helaas afgeschaft in verband met overlast. Het idee van paalkamperen is dat er in een straal rondom een paal vrij gekampeerd mag worden. Speciaal voor de wandelaars van het Twentepad zijn er langs deze route nog een aantal plekken te vinden waar op deze wijze wild gekampeerd mag worden. Het Twentepad is een vijfdaagse langeafstandswandeling van 87 kilometer. De mogelijkheid te kamperen in de natuur maakt deze wandeling extra speciaal. Voor meer informatie over het Twentepad en paalkamperen verwijs ik graag door naar Mathias van StartHiking.nl die hier in verschillende blogs uitgebreid over vertelt.

Niet wild, wel bijzonder

Als laatste een optie waar ik zelf nog geen ervaringen mee heb, maar waarvan ik het idee heel tof vind: Campspace. Campspace is een platform waar particulieren hun eigen terrein aanbieden aan anderen om op te kamperen. Dit is dus niet echt wild, maar er zitten wel genoeg heel mooie plekjes tussen! Om toch een beetje te kunnen wildkamperen in Nederland bieden de kleinschalige plekken van Campspace een leuk en avontuurlijk alternatief voor reguliere campings.

Een ander initiatief wat ook nieuw voor me is: Welcome To My Garden. Dit is het gratis alternatief voor Campspace waar mensen hun tuin beschikbaar stellen aan fietsers en wandelaars. In België heeft dit platform al aardig wat leden en ook in Nederland begint het te groeien, zeker de moeite waard om te bekijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt ook een groene avonturier.