DE WEBSHOP VAN DE GROENE AVONTURIER IS GESLOTEN

Duurzaamheid

Onze missie

Mede-avonturiers helpen duurzamere keuzes te maken op het gebied van outdoor gear door het duurzame verhaal begrijpelijk te vertellen en een overzichtelijk duurzaam aanbod te creëren.

Hieronder leggen we je uit wat wij duurzaam vinden

Duurzaamheid is een breed begrip en het is soms lastig te bepalen wat duurzaam is en wat niet. Daarom proberen wij het niet te ingewikkeld te maken. Op die manier snappen we allemaal waarom we bepaalde producten wel aanbieden en waarom andere niet. Bij onze selectie kijken we naar de volgende punten:

Kwaliteit

De duurzaamste producten zijn degene die je niet koopt. Daarom kiezen wij bewust voor het aanbieden van kwaliteit boven kwantiteit. De aankoopprijs hiervan is misschien hoger dan je gewend bent, maar als je er vervolgens jaren plezier van hebt valt de ‘prijs per gebruik’ vaak enorm mee. Om de paar seizoenen iets nieuws kopen is namelijk ongemerkt ook vrij prijzig en enorm belastend voor het milieu.

kwaliteit
eerlijke productie

Eerlijke productie

Het moet duidelijk zijn waar producten geproduceerd worden en onder welke omstandigheden. Uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden is een belachelijk concept. Economisch misschien verklaarbaar maar we zouden onze eigen familie of vrienden niet in zulke omstandigheden laten werken. Daar doen we dus niet aan mee, hoe voordelig zo’n shirtje uiteindelijk ook is. Daarom werken we alleen samen met merken waarbij de productieomstandigheden door een onafhankelijke partij worden gecontroleerd (bijvoorbeeld Fair Wear) of met merken die produceren in westerse landen (bijvoorbeeld Zweden).

Verantwoorde wol / dons

Uiteraard is het de vraag hoe diervriendelijk dierlijke producten daadwerkelijk kunnen zijn. Toch kiezen wij ervoor om wel dierlijke producten aan te bieden. Vooral omdat synthetische (plastic) alternatieven ook weer hun eigen problemen met zich meebrengen. Wel zijn we het er allemaal over eens dat bepaalde praktijken echt niet door de beugel kunnen. Denk hierbij aan levende pluk bij dons en mulesing bij wol. Daarom werken wij alleen samen met merken die gebruik maken van verantwoord verkregen dons/wol.

Milieu

Dit is het breedste criterium omdat dit gaat over de hele productieketen. Dit gaat over het verkrijgen van de grondstoffen, de wijze van produceren, de levensduur van het product en wat er mee gebeurt als jij er klaar mee bent. Er zijn maar weinig merken die op al deze stappen uitblinken. Daarom leggen we op onze merken pagina per merk uit waarom we er enthousiast over zijn. Het centrale thema hierin is dat het allemaal merken zijn waarbij liefde voor mens, dier en natuur centraal staat.

Toekomstdromen

Nieuwe bedrijfsmodellen

Momenteel is de Groene Avonturier gebaseerd op een bekend model; verkoop van producten. Maar misschien ziet de toekomst van outdoor avonturen en het gebruik van outdoor uitrusting er wel heel anders uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van het leasen van producten? Of een materialen bibliotheek waaruit jij per avontuur de juiste materialen kan meenemen?

Gebruiksduur verlengen

We zouden je graag helpen zo lang mogelijk gebruik te maken van je outdoor kleding en materiaal. Dat doen we nu natuurlijk al met advies en de verkoop van onderhoudsproducten, maar wellicht komt daar in de toekomst wel een soort ‘onderhoud als een service’-systeem bij.

After-use fase

Helaas is niks oneindig. Ook goed onderhouden materialen zijn een keer op. Maar wat doe je er dan mee? Wij geloven dat weggooien een achterhaald systeem is. Samen met onze leveranciers en andere partijen zouden we willen werken aan oplossingen om waarde te halen uit wat vroeger ‘afval’ werd genoemd.